Gigt

Sandheden er, at vi alle ender med at få slidgigt i større eller mindre grad, da vores led bliver mere og mere slidte, jo ældre vi bliver. Men når man stiller diagnosen slidgigt, er det selvfølgelig udtryk for, at sliddet er unormalt stort for patientens alder. Smerterne kommer egentligt ikke fra de slidte led, men fra nerver der bliver afklemt – som oftest af muskelspændinger.

Omkring slidte eller på anden måde overbelastede led, vil der altid være muskelspænding. Den øgede spænding har til formål at stabilisere det svage led, og på den måde skåne det for yderligere belastning. Omkring de belastede led (og muskler) kan der ophobe sig ledvæske og affaldsstoffer fra musklerne. Det øger selvfølgelig trykket i området yderligere og dermed også trykket på nerverne med smerter til følge.

Akupunktur og massage kan opløse spændinger og affaldsdepoter og har derfor en lindrende og i visse tilfælde en helbredende effekt. Spændingerne dæmpes, immunforsvaret aktiveres og blodgennemstrømningen øges. Det sænker trykket i området og giver patienten bevægelsesfrihed og færre smerter. Hvis man har fået diagnosen slidgigt bør man derfor ikke ”give op” og tro at sygemelding og operation er den eneste vej frem. De fleste knæpatienter kan f.eks. blive fuldstændig symptomfri efter ganske få behandlinger, selvom der er konstateret et betydeligt slid i knæleddet.

På længere sigt, er styrketræning eller svømning utroligt godt mod slidgigt. Når musklerne bliver stærkere, stabiliserer de det svage led og minimerer symptomerne.

Ledegigt (rematoid artritis)

Ledegigt er en såkaldt autoimmun lidelse. Dvs. at kroppens eget immunforsvar “går til angreb” på ledene og forsager inflammation, hævelse og smerter. Lidelsen har altså intet med slitage eller overbelastning at gøre, men kan sammenlignes med astma, allergi eller eksem, hvor immunforsvaret også overreagerer og går til angreb på kroppens egne celler. Årsagen til ledegigt er ikke klarlagt. Det kan dog observeres, at kosten kan forværre eller ligefrem fremprovokere et anfald. Majs, oksekød, svinekød, ost og nødder frarådes. Frisk ananas skulle derimod dæmpe inflammationen. Anfald af ledegigt kan slås ned med binyrebarkhormon (også kaldet cortison). Cortison har ret kraftige bivirkninger når det indtages som medikament. Heldigvis kan øreakupunktur stimulere binyrebarken til at frigive cortison ad naturlig vej, hvilket er fuldstændig bivirkningsfrit. Ofte er anfald slået helt ned efter kun én behandling.