Øreakupunktur

Øreakupunkturen stammer fra Frankrig og er derfor en mere vestlig og videnskabelig orienteret akupunkturmetode end den traditionelle kinesiske akupunktur, som bygger på teorier om meridianer og energicirkulation og filosofi er om yin og yang balanceforhold. Øret kan betragtes som en slags neurologisk spejlrefleks af kroppen, hvor man både kan diagnosticere, smertebehandle og igangsætte processer i nervesystemet, så man ofte kan behandle årsagen i stedet for blot at lappe på symptomerne.

Behandling af muskel og ledsmerter med øreakupunktur kan altså både være helbredende og rent symptomatisk. Behandlingen starter med, at øret bliver scannet igennem for at lokalisere sygdomme, overbelastning eller ubalancer i nervesystemet. Til dette bruges enten en elektrisk punktfinder, der kan registrere de spændingsfald der sker på huden på ”overbelastede” akupunkturpunktur, eller en laser, der ved at lyse på punkterne kan fremprovokere målbare reaktioner i pulsen.

Hvis en mand f.eks. lider af smerter i skulderen, vil hans puls reagere og blive anspændt og kraftig, hvis man lyser i det punkt på øret, der repræsenterer hans skulder. Derefter kan man isætte en såkaldt permanål, som er en lillebitte nål der sættes i under tryk. Nålen har den egenskab, at den kan blive siddende i punktet op til flere uger, og på den måde påvirke skulderens punkt over længere tid. Når nålen bliver sat i, fungerer den som en slags besked til hjernen, om at der er noget galt i skulderregionen. Derefter er det op til immunforsvaret at tage sig af problemet.

Man kan altså godt kalde øreakupunktur for en slags informativ medicin. Derudover har nålen også en smertelindrende effekt – dog kun så længe den sidder i punktet.