Operationer for grå stær

Operationer for grå stær hjælper rigtig mange patienter og er derfor et hurtigt og fristende indgreb. Alligevel bør patienterne gøre sig nøje overvejelser inden man får foretaget en grå stær operation.

Den naturlige linse i øjet indeholder pigmentstoffer som bremser solens skadelige UV-stråler, men de indopererede plastiklinser bremser ikke UV stråling, eller skadeligt blåt lys fra LED skærme. Derfor kan AMD patienter efter grå stær operation opleve forværring af deres sygdom, da øget UV stråling kan accelerere degenerationsprocesserne i nethinden.

Grå stær operationer er en af de allermest hyppigste forekommende årsager til tør AMD, også kendt som “øjenforkalkning”. Mere end hver anden af vores tør AMD patienter har fået foretaget  en grå stær operation umiddelbart inden de fik konstateret AMD, eller de har oplevet en markant forværring af AMD efter operationen.

Den typiske patienthistorie er, at først opleves en stor forbedring af synsevnen efter operationen, og patienten tænker “dette skulle jeg have gjort for mange år siden”. Men nogen uger efter grå stær operationen opstår der pludseligt en tåge i det centrale syn, patienten konsulterer straks øjenlægen som stiller diagnosen tør AMD, og øjenlægen fortæller så patienten at nu er der intet at gøre.

Hvis man har haft tør AMD/våd AMD/øjenforkalkning i familen, eller har fået konstateret et begyndende stadie af denne lidelse, bør det derfor meget nøje overvejes om en grå stær operation er en god ide. Dette skal bero på en individuel vurdering, da man i hvert enkelt tilfælde må tage højde for risici for forværring af AMD – kontra gevinsten ved fjernelse af den grå stær. Vi er ikke kompentente til at kunne give en sådan vurdering, da det kræver en OCT scanning af nethinden.  Er du i tvivl om grå stær operation er kan det anbefales at få en “second opinion” af en optometrist eller optiker som råder over en OCT-scanner (dette gør de færreste da det er meget dyrt udstyr) og som har den medfølgende erfaring i at læse scanningsbilleder. Alternativt kan man opsøge en øjenlæge tilknyttet et privathospital, hvis man ønsker at få en vurdering fra en person udenfor det offentlige sundhedssystem.

Hvorfor kan grå stær operationer fremkalde AMD?

Ved en grå stær operation knuses den naturlige linse med ultralyd og den bliver efterfølgende fjernet. Herefter indopereres en kunstig linse af plastik. Da indopererede “fremmedlegemer” ofte blive angrebet og afstødt af kroppens immunforsvar, skal patienten efterfølgende dryppe øjnene med binyrebarkhormon for at hæmme immunforsvaret.

Man kan forestille sig, at den stress som operationen påfører øjet…

  • Kan medføre en tilstand af oxidativt stress i nethinden, med efterfølgende dannelse af druser med affaldstoffer (tør AMD)
  • Kan provokere en tidlig tilstand af druser og affaldstoffer til at eksplodere og drastigt forværre en allerede konstateret tør AMD

Læs mere om grå stær her https://aku-huset.dk/behandling-andre-oejenlidelser/graa-staer-katarakt/