Hvis du ændrer din livstil, især din kost, er det noget af det mest provokerende som du kan gøre mod omverdenen.

Det sætter spørgsmål ved andre menneskers måde at leve på, og det er ilde set. At sige nej tak til de mini-flutes som bliver budt rundt ved bordet, er næsten som at fravælge værtinden selv, eller udfordre alle andres livstil rundt om bordet.

Værst af alt, er det for dem som ønsker at fravælge alkohol i en periode. Det provokerer folk i en grad så man må krumme tæer, også selvom de samme mennesker måske ligefrem har hviske-tisket om at ”han da drak lige rigeligt”, eller ”hun da også var blevet lidt for stor”.

Når vores partner, venner eller kolleger ændrer levevis stiller det spørgsmålstegn ved hvem vi selv er, og om vi lever bevidst nok.

Det fremkalder også angst, for hvis min partner eller ven er ved at udvikle sig i en retning som jeg ikke selv går ud af – mister jeg så hende eller ham før eller siden? ”What´s in it for me?” tænker vi.

Denne opførsel er en skændsel, og en af de absolut største udfordringer for dem som faktisk ønsker at ændre deres liv til bedre.

Den der selv kæmper med at ændre sin vane ønsker – i modsætning til hvad omverdenen ofte tror – ønsker aldrig at tilkalde sig opmærksomhed på det. De har brug for at flyve under radaren, til de har fundet så meget styrke i kampen, at de ved den vil lykkedes.

Så hvis du har en ven du holder af, som kæmper for at ændre sin liv til det bedre, så lad være med at føle dig provokeret, uanset om du forstår vedkommendes projekt eller ej.

Han eller hun har brugt mange kræfter på at nå dertil, vis respekt for det, og spørg ind til projektet med ægte åbenhed og nysgerrighed. Og helst under fire øjne. Det er næstekærlighed som udvikler venskaber og parforhold. Det andet er bare en af vi menneskers allergrimmeste sider.