En 59 årig førtidspensioneret tidligere tømrermester fra Nordjylland, kom til os for halvandet år siden. Han var ramt af lidelsen “tør AMD” og hans syn var målt af øjenlægen i Aalborg til kun 15 %, med beskeden om at der intet var at gøre for at hjælpe ham.

I går fortalte han os at han netop har været til samme øjenlæge for kontrol. Hans syn er nu 70% (!). Han må køre bil igen hvis han vil, og han kan læse undertekster og aflæse sin skydelære. Han er begyndt at bygge igen, og har i øvrigt oplevet færre muskelsmerter, bedre nattesøvn og mere energi.

Det tog godt nok halvandet år, men på den tid blev manden bragt fra en tilstand tæt på blindhed til næsten normalt syn. Vi kan ikke hjælpe alle patienter med AMD, men et godt stykke over halvdelen oplever mærkbare synsforbedringer.

Øjnene er ikke en isoleret reservedel, men under kraftig påvirkning af en lang række andre funktioner i kroppen – og her er nøglen til helbredelse, eller i det mindste en forbedring.

Det er tid et fornyet syn på AMD. På over halvdelen af patienterne er det en dynamisk tilstand, som sagtens kan påvirkes.