Har du nogensinde haft følelsen af at dit syn er blevet ringere efter en hel aftens kiggeri ind i en ipad eller smartphone? Det er ikke bare noget som du bilder dig ind, for blåt lys i bølgelængderne 415 til 455 nm virker skadeligt for cellerne i nethinden.

Blåt lys findes især i LED-skærme, men det er ikke ligegyldigt hvordan du bliver udsat for det blå lys. Skærmen på iphone´s og ipads udsender som bekendt så meget lys, at man faktisk kan bruge dem som de rene lommelygter, selv uden lommelygtefunktionen tændt! Når du kigger ned i en smartphone kigger du altså dermed ikke bare på din telefon – din telefon lyser også dig langt, langt ind i øjnene. Computerskærme og TV-skærme udstråler også blåt lys, men ikke så kraftigt at de direkte lyser ind i øjet, derfor er den skadelige effekt mindre end ved tablets og smartphones.

Ved kortvarig stråling vil den skadelige effekt på synet hurtigt blive “repareret”, og kroppen vil i løbet af nogle timer have udbedret skaden. Men for personer som kigger mange timer dagligt ind i en tablet eller smartphone, kan skadepåvirkningerne være så store, at øjet ikke når at have reparere sig selv før næste dosis blåt lys kommer. Det er derfor vigtigt ikke at udsætte sig selv for større doser blåt lys hver aften, og især hvis man er oppe i alderen, er opereret for grå stær, eller har konstateret øjensygdommen AMD.

Grå stær opereret? Så er du særligt udsat for blåt lys og udvikling af AMD

Er du opereret for grå stær, skal du være særlig opmærksom på at undgå påvirkning af blåt lys. Ved en grå stær operation fjerner man øjets naturlige linse, og indsætter i stedet en kunstig linse af plastik. Øjets naturlige linse bremser faktisk en stor del af både af det blå lys, og beskytter dermed det indre øje og nethinden for en stor del af den skadelige påvirkning. Men sådan forholder det sig ikke med de indopererede kunstige linser, her kan blåt lys frit passere og trænge videre ind i nethinden og gøre skade. Den øgede manglende beskyttelse mod blåt lyser sandsynligvis forklaringen på at grå stær opererede oftere udvikler øjensygdommen AMD. Der udføres omkring 50.000 grå stær operationer årligt i Danmark.

Den nye behandling med infrarødt lys direkte ind i øjet for grå stær og AMD, baserer sig i virkeligheden på et lignende princip, men her bestråler man øjet jævnligt med infrarødt lys som virker cellestimulerende – og altså ikke cellenedbrydende, som når du lyser dig selv ind i øjet med din mobiltelefon eller tablets blå lys.

Din alder betyder noget

Med alderen reduceres de stoffer som er med til at beskytte øjet mod det blå lys, bl.a. stoffet melanin. Derfor er man som 65 årig dobbelt så udsat for de skadelige effekter af blåt lys som når man er ung. Albinoer er også ekstra eksponeret for de skadelige virkninger af blåt lys, da deres øjne indeholder mindre melanin end resten af befolkningen.

Har man øjen-folkesygdommen AMD, i gamle dage kendt som øjenforkalkning, er man endnu mere udsat, da AMD-patienterne allerede er udsat for en nedbrydningsproces i nethinden, som yderligere kan tage fart ved påvirkningen af blåt lys.

Illustration: Bemærk hvor lidt af det elektromagnetiske strålingsfelt som er synligt for det menneskelige øje. I spektret mellem 415 og 455 nm ligger de skadelige blå-violette stråler. UV-strålingen, som også er skadelig ligger derimod under 380 nm og er dermed usynlig for det menneskelige øje

Vi påvirkes kraftigt af lys i forskellige bølgelængder

Lys er en del af det elektromagnetiske spektrum som starter med gamma-stråling og ender ved radiobølger (se illustrationen). Synlige lysstråler er i princippet ikke anderledes i strukturen end usynlig stråling, den synlige stråling er blot muligt at se med det menneskelige øje, som er i stand til at se det lys som ligger i spektret fra 380 til 780 nm.

Bølgelængder under 380 nm er således usynlige for det menneskelige øje og klassificeres som ultra-violet (UV) og er potentielt skadeligt og bl.a. kræftfremkaldende. Bølgelængder på over 780 nm er også usynlige for det menneskelige øje, og klassificeres som infrarødt lys (IR). Infrarødt lys på 830 nm er således usynligt, men kan bruges i behandlingsøjemed, da det øger stofskiftet mitochondrierne, kraftværkerne i menneskets celler. Infrarødt stråling kan således anvendes med held til så forskellige ting som sårheling, altheimers, fertilitetsproblemer og øjenlidelser som grå stær og AMD/øjenforkalkning. Infrarød stråling må aldrig bruges ved cancer eller andre typer celleforandringer, da strålingen booster både gode og ”onde” celler.

Turkis-blåt lys hjælper med at regulere vores døgnrytme, og påvirker derfor så vitale ting som hukommelse, humør og hormonbalance. Blå-violet lys derimod har bølgelængder som ligger tæt på UV-lys og indeholder derfor store mængder energi.

Større doser af blå-violet lys vil derfor være skadeligt for det menneskelige øje, da det indeholder langt mere energi end turkisblåt lys og alle andre former for synligt lys. De mest ekstreme påvirkninger er at kigge direkte ind i solen eller ind i svejselys, som giver et bombardement af stråling i de skadelige bølgelængder omkring det ultraviolette og blå-violette spektrum.