De største årsager til den frygtede øjenlidelse AMD (eller “øjenforkalkning”) er efter vores mening hverken rygning eller diabetes.
Vores oplevelser gennem hundredevis af behandlingsforløb, er at mindst 2 meget vigtige årsager til sygdommen slet ikke bliver nævnt i den offentlige information om sygdommen, som rammer over 10% af danskerne.
Ligesom der er et behov for at gøre op med dogmet at AMD er umuligt at behandle, er der også et brug for et nyt syn på årsagerne og forståelsen af lidelsen.

Vores liste over årsager til AMD:
– Bivirkning af grå stær operationer
– Bivirkning af medicin, især lykkepiller og gigtpiller
– Kraftig stresspåvirkning og psykiske chock (f.eks ægtefælles dødsfald)
– Fødevareintolerance eller mangeårige tarmproblemer
– Næringsunderskud

De officielle årsager til AMD:
– Alder
– Arv
– Diabetes
– Rygning
– Lys hud
– UV-lys
– Mangel på vitaminer i kosten

Bemærkninger:

Naturligvis er det oftest en blanding af faktorer som får sygdommen til at gå i udbrud, og sjældent kun een enkel årsag.

Grå stær operationer:
Der er helt sikkert patienter som har glæde af en grå stær operation. Men i de tilfælde hvor scanningsbillederne viser begyndende AMD, bør det nøje overvejes om gevinsten ved at komme af med den grå stær, står i mål med risikoen for en eksplosiv forværring af AMD. Vi kan ikke sige med sikkerhed hvorfor grå stær operationer kan udløse AMD, eller kraftigt forværre tilstanden, men man må formode at den stress som øjet bliver udsat for ved operationen, kan få en begyndende tilstand af affaldstoffer i nethinden til at eksplodere.
Højt medicinforbrug eller fødevareintolerance:
Begge dele belaster leveren, og hvis leveren er på overarbejde vil der ophobes syre og affaldstoffer i kroppen – også i de fine blodkar i nethinden. Løsningen er derfor en reduktion af medicin hvis det er muligt, og en afgiftning af leveren. Det er i øvrigt vores erfaring at en belastning af leveren ikke nødvendigvis kan ses på levertallet.
Især gigtpiller og lykkepiller skader nethinden, og så godt som ingen af AMD-patienterne er bevidst om dette paradoks. Fødevareintolerance kan vi teste for med blodprøver som sendes til et tysk laboratorie for analyse, og senere bliver oversat til dansk.
Næringsunderskud:
Det er bevist igennem de amerikanske AREDS-studier at en stor del af AMD-patienterne har gavn af at få tilført vitaminer og mineraler. Vi anbefaler produktet Cezin Pluz samt et tilskud af omega 3 fedtsyrer, f.eks EPA GLA (se vores webshop). I mange tilfælde tilføjer vi yderligere kosttilskud eller opfordrer patienten til at presse sine egne juicer efter vores opskrifter.
Psykiske chock:
Psykiske chock er også fysiske chock, da alle celler i kroppen bliver påvirket. I denne aldersgruppe er det tit tabet af en mangeårig ægtefælle, som bliver en udløsende faktor for forværringen af AMD. En del af patienterne går med en ubehandlet depression, sorg, eller stor følelse af ensomhed. Ofte er dette ledsaget af sparsom eller ringe kost og af en urolig eller mangelfuld nattesøvn. Dette bør altid behandles hvis det er muligt, hvis AMD-patientens mister håbet og lysten til livet går det først hurtigt den forkerte vej med udviklingen af sygdommen.